Ahirete iman etmenin insana kazandırdıkları
1. ÇOCUKLAR
Ölüm, çocukların körpe dimağında çok büyük yaralar açar. Ahirete iman olmazsa, çok sevdiği, birlikte oynadığı arkadaşının ölümü çocuğu çok sarsar. Sevdiği arkadaşını toprağın altında böceklerin yediğini, bir daha onu hiç görmeyeceğini düşünür, dehşete kapılır. Annesinin, babasının veya kardeşinin ölümüyle daha da sarsılır. Fakat ahirete iman imdada yetişse, kendisine verilen telkinlerle üzüntü yerine sevinç hisseder. Ahirete iman sayesinde kendisine söylenilen sözlerin tesiriyle şöyle der: “Kardeşim veya arkadaşım öldü. Cennetin bir kuşu oldu. Bizden daha iyi yaşar. Orada istediği her yeri uçarak dolaşır, istediği her şeyi yer, içer. Annem öldü, fakat Allah’ın rahmetine gitti. Beni cennette yine kucağına alıp sevecek. Ben de orada sevgili anneceğimi göreceğim.”
2. YAŞLILAR
İnsan gençken ölümün genç ihtiyar ayırt etmediğini fazla düşünemeyebilir, kendinden uzak görebilir. Fakat ihtiyarladıkça ölümün habercisi olan beyaz kıllar ve hastalıklar ona her an ölümü hatırlatır. Eğer ahirete iman olmasa, yaşlı birinin durumu, idamlık bir mahkuma benzer. Celladın, “Haydi gel idam edileceksin” emrini beklercesine titrer. Bu ise onun hayatını acılaştırır, zindana çevirir. Fakat ahirete iman imdada yetişse, o idam mahkumlarını andıran ihtiyarların hayatları şu müjde ile birden değişiverir: “Merak etmeyiniz. Sizin ebedi bir gençliğiniz var. Parlak ve ebedi bir hayat sizi bekliyor. Kaybettiğiniz çocuklarınızla, akrabalarınızla sevinç ve saadetler içerisinde görüşeceksiniz. Yaptığınız bütün iyilikler muhafaza edildiğinden, onların mükafatını göreceksiniz.” Bu onlar için öyle bir müjdedir ki, başlarına yüz ihtiyarlık dahi gelse, onları üzüntüye düşürmez.
3. ÖZÜRLÜLER
Ahirete imanın bir diğer faysadına da gözü görmeyen, ayağı, kolu sakat olan, kulağı duymayan, konuşamayan sakat insanlarda rastlarız. Ahirete iman olmasa, mesela bir kimse güzellikleri görememenin; sağır, güzel sesleri duyamamanın; dilsiz, sevdikleri ile konuşamamanın ızdırabını duyar. Fakat ahirete iman imdada yetişse, sakat olanlar, Allah’ın kendilerini o uzuvlarla işlenilen günahlardan koruduğunu düşünür, verilmeyen bir nimetten dolayı yakınmayı bir tarafa bırakır, verdiği sayısız nimetlere şükretmek gerektiğini anlarlar. Ahirette cennet nimetlerinden dünyada iken sağlam olanlardan daha fazla istifade edeceklerini düşünürler, teselli bulurlar.
4. GENÇLER
Hevesleri taşkın, akıllarını her zaman başlarına alamayan, akıldan çok hissiyatla hareket eden gençler, ahirete inanmaz, cehennem azabını hatırlamazlarsa, zayıfların malı, namusu, ihtiyarların rahatı ve haysiyeti çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalır. Pek çok misalini gördüğümüz gibi Allah’a ve ahirete inanmayan gençlerin pek çoğu canavar kesilmekte, bir anlık lezzet içim mesut bir ailenin saadetini mahvetmektedir. Neticesinde ise hapis azabı çekmektedir. Fakat ahirete iman kalblerine girse, o gençlerin akılları çabuk başlarına gelir. Yapmak istediği haksızlıktan vazgeçer.
5. HASTALAR, MAZLUMLAR
Ahirete imanın bir diğer faydası da insanlığın pek mühim bir kısmını teşkil eden hastalarda, zulme uğrayanlarda, musibete maruz kalanlarda, ağır ceza alan mahkumlarda kendisini gösterir. Eğer ahirete imanı olmasa, hastalığa yakalanan biri, her vakit hastalığın uyarmasıyla gözü önüne gelen ölümle hayatı zindan olur. Zulme uğrayan biri, zalimden intikamını alamadığı ve namusunu mağrur zalimin elinden kurtaramadığı için huzursuz olur, dünyası bir nevi zindana dönüşür. Büyük bir musibete uğrayan kimse, kendisine göre boşu boşuna malını ve sevdiklerini kaybetmiş olmaktan gelen sıkıntının altından kalkamaz. Zulmen veya bir iki saat nefsine mağlup olduğu için beş on sene hapis azabını çekmeye mahkum edilenle, hiçbir teselli bulamazlar. Fakat ahirete iman olsa bütün bu sayılanlar geniş bir nefes alırlar. Sıkıntıları, intikam hiddetleri imanlarının kuvvetine göre kısmen, hatta bazen tamamen kaybolur. Yerini huzur ve neşeye terk eder. Mesela hasta biri ölümden korkmadığı, ölümü ebedi bir hayatın başlangıcı olarak gördüğü için güven duyar. Hastalık acısının günahları affettireceğini düşünmesi de sıkıntılarını hafifletir. Zulme uğrayan kimse, intikamını almaya gücünün yetmediği zalimi ahirete, Allah’ın adaletine havale eder, rahatlar.
ailem.zaman.com.tr
Ahirete iman etmenin insana kazandırdıkları yorumları
Hüseyin
15.12.2008çok güzel saqolun işime çok yaradı
misafir
27.12.2008çok güzel fadalı bilgiler var çok teşekkür ederim
elif and kübra
30.11.2009siteniz süper ödevime çok yardımcı oldu tşk
misafir
17.12.2009ödevime çok yardımcı oldu tşkk ve bu konuyuda çok sevdim performansdan yüksek alırsam sevinecem tşk siteyee
çiğdem
22.12.2009Çoook beğendim teşekürler
misafir
04.01.2010tşkür çok işime yaradı tşkürler zehirli.org
betül
15.12.2010valla performans ödevime çok yardımcı oldunuz tşkler ederim
qizo
27.04.2011iimiş qüzelll
misafir
27.12.2011valla çok yardm oldu sğl
Mypass
27.09.2012Eyvallah güzel kardesim cok yardımcı oldun .
Mypass
27.09.2012Harika !
misafir
20.10.2012çok güzel geçktn elinize emeğinize sağlık ama biraz fazla uzun daha kısa olması mümkün değilmiydi ltfn biraz daha kısa olabilirse çok daha fazla sevinirm
misafirduygu
05.12.2012gençler okusun ***
misafir
17.01.2013bnce herkez okumalı bn ras gele okudum
Konular
- "RABITA ŞİRK MİDİR?"
- MODERN İSLÂM ANLAYIŞI
- Çağdaş din tasavvuru ve kadın erkek eşitliği
- EFENDİMİZİN (SAV) 24 SAATİ
- MÜSLÜMAN HANIMIN KIYAFETİNİN ÖZELLİKLERİ
- İSLAM’IN KADINA BAKIŞI
- MODERN İSLAMCI KADINSI SÖYLEM
- Hz Kur'an Namaglub Galib Olan Hz Allah'ın Ezeli Olan Kelami Ebediysidir.
- Hazret-i Cebrâîl (as), Resûlullah (sav) hazretlerine, dört elma getirdi.
- Sünnet Önemi ve Hadis-i şerifler
- ALLAH'I VE RESUL-İ EDİBİNİ SEVMEK
- TARÎKATLAR VE MEZHEPLER
- “Ölçümüz Kur’ân ve Sünnettir.”
- PEYGAMBERİMİZ’İ TANIMA VE O’NA İTTİBA -I-
- PEYGAMBERİMİZ’İ TANIMA VE O’NA İTTİBA -II- SEVGİ, İMAN, İTAAT
- PEYGAMBERİMİZ’İ TANIMA VE O’NA İTTİBA -III-
- PEYGAMBERİMİZ’İ TANIMA VE O’NA İTTİBA -IV-
- PEYGAMBERİMİZ (S.A.V)’E İTAATTEN ALIKOYAN ENGELLER
- PEYGAMBERİMİZ (S.A.V)’E İTAATTEN ALIKOYAN ENGELLER-II-
- PEYGAMBERİMİZ (S.A.V)’E İTAATTEN ALIKOYAN ENGELLER -III-
- PEYGAMBERİMİZİN İHYÂ EDEN ÖRNEKLİĞİ SÜNNET-İ SENİYYESİ
- KURAN SÜNNET AYRILMAZLIĞI
- HZ. PEYGAMBER VE O’NA İTTİBA-1
- HZ. PEYGAMBER VE O’NA İTTİBA-2
- Değişmeyen rehber Hz. Muhammed (s.a.v)’i örnek edinmek
- Alamat-i Kiyamet
- Din'de Reform
- SÜNNETE TABİYET; VAHYE TABİYETTİR
- Hadislerimi Yazın!
- TARİKATLARIN AMACI NEDİR?