Yatsı Namazı niye çok geç oluyor?

Soru: Yatsı namazının vaktinde, Fazilet Takvimi ile IGMG Takvimi arasında yaklaşık bir saatlik bir fark var. Bunun sebebi nedir?

Cevap: Yatsı namazının vakti, ufuktan kızıllığın kaybolmasıyla başlar. Bu da güneşin ufuktan belli bir açıda aşağı inmesine bağlıdır. Bu açı İmam-ı Azam’a göre -19° derece olup, İmameyn’e (İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed) göre -17° derecedir. -17° derece hususunda diğer üç mezhep imamları da aynı görüştedirler.

Tabii bu meselede imamların kavillerinin yanısıra, bazı islami kuruluşlar da söz sarfetmişlerdir. Öyle ki Mısır’da “Egyptian General Authority of Survey“ bunu -17,5° olarak, Kanada’da “Muslim World League “ -17° olarak, Pakistan’da “University Of Islamic Sciences“ -18° olarak ve Amerika’da “Islamic Society of North America” -15° olarak ve Arabistan’da “Ummu’l-Kura Üniversitesi” de akşam namazı vaktine 90 dakika ekleyerek bu vakti hesaplamaktadırlar.

Görüldüğü gibi konuyla alakalı görüşler çok olmakla beraber, en sağlam görüşlerin müctehidlere ait olduğunu söylemek ehl-i sünnet ve’l-cemaat akidesine sahip müslümanlar için tabii olmalıdır.

Şimdi de bir kaç veri ile vakit hesaplaması yapalım. Bu hesaplamayı Avusturya/Viyana için yapıyoruz.

Viyana: 16.37° Doğu, 48.22° Kuzey

7 Temmuz 2006 senesi Cuma günü:

İmâm-ı Azam (-19°) der, İmameyn ise (-17°) der. -17 derece ile hesaplanırsa yatsı namazı en erken saat 23:39’da girer. Buna 10 dakika temkin eklenirse 23:49 olur. İkisinin ortası alınmış olsa (-18°) namaz saat 23:49’da girer. Buna 10 dakika eklenirse 23:59 olur. Fazilet Takvimi’nde bu gün için yatsı namazı vakti saat 23:57’de giriyor yazmaktadır. Akşam namazı ise temkinli olarak 21:07’de girmektedir.

Milli Görüş’ün hesaplamasına göre ise Viyana’da yatsı namazı 22:34’de girmektedir. Akşam namazı ise 21:04’de girer. Eğer bunu biz hesaplamaya kalkarsak, bu kurumun kesinlikle müctehid imamlara uymadığını görürüz. Zira 22:34’ü çıkarabilmek için açı olarak -12’yi almamız gerekir ki, bu ne imamların ictihadına ve ne de ulemanın beyanına uyar. En düşük açıyı kabul eden “Islamic Society of North America” bile -15° derecenin aşağısına inmemiştir.

Vehhabi sevdalısı bu insanlar diğer birçok hususta olduğu gibi bu meselede de Arabistan’ı taklit ediyorlar. Ama yanlış taklit ediyorlar. Bizim bazı avrupa sevdalılarının avrupa'yı yarım-yamalak taklit etmesi gibi.

Suudi Arabistan’da "Ummu’l-Kura Üniversitesi", akşam namazına 90 dakika ekleyince yatsının vakti hesaplanmış olduğu sonucuna varmıştır. Peki bu doğru mudur? Tabii ki doğrudur. Ama neresi için doğrudur? Suudi Arabistan’ın kuzeyinden güneyine kadar her şehri için. Hatta o kadar doğrudur ki, ister siz Arabistan’da yatsı namazı’nın vaktini en sağlam metodla, yani İmam-ı Azam’ın ictihadında bulunan -19° derece ile hesaplayın, ister akşam namazına 90 dakika ekleyin aynı zaman çıkmaktadır.

Unutmamak lazım ki, Arabistan yaklaşık 17° derece ile 32° derece Kuzey arasında bulunmaktadır. Viyana ise neredeyse 50° derece Kuzey’dedir. Oraların hesaplaması ile buranın hesaplaması bir olur mu? Medine’de namaz kılarken güney’e dönen bir müslüman, Konya’ya gidince hala güney’e dönse kıbleye mi yönelmiş olur, yoksa Firavun’un Mısır’daki piramitlerine mi? Orda öğrendiğini burada sat ama, önce bir bak doğru mu diye..

Suudi Arabistan’ın en kuzeyinde bulunan şehirlerden Tebük’de (36.58° Doğu, 28.42° Kuzey) akşam namazı saat 20:44’de, yatsı namazı da -19° derece ile hesaplandığında (İmam-ı Azam’a uyulduğunda) 22:16’da girmektedir. Bu hesaplamanın yerine siz 90 dakika eklemiş olsanız 22:14 çıkar, ki bu da doğrudur.

En güneyinde bulunan şehirlerden Jizan’da (42.55° Doğu, 16.93° Kuzey) akşam namazı 19:57’de, yatsı namazı da da -19° derece ile hesaplandığında (İmam-ı Azam’a uyulduğunda) 21:16’da girmektedir. Bu hesaplamanın yerine siz 90 dakika eklemiş olsanız 21:27’de girmektedir. Bu bile yeterince ihtiyatlı bir vakittir ve doğrudur.

Not: Dikkat edilirse, ekvator çizgisinden uzaklaştıca, akşam ile yatsı arasındaki fark 90 dakika ile hesaplandığında daha erken girmeye başlamaktadır. Tebük'de, hesaplamadan 2 dakika erken olduğu görülmekte olup, bu İmameyn'in kavlince yine doğru zamana denk gelmektedir.

Ocak ayı için bile hesaplasak durum aynıdır. İster -19° ile hesaplayın, ister 90 dakika ekleyin, Arabistan'da durum yaz-kış aynıdır. Buralarda öyle değildir.

Görüldüğü gibi Suudi Arabistan’ın usulü, kendi ülkesi için geçerli olduğu takdirde pek iyi ve çok doğrudur. Ancak kuzeye ve güneye doğru uzaklaştıkca hesap bozulmaktadır. Bu uygulamanın Viyana ve sair şehirler için uygulanamayacağı ortadadır. Uygulayanların da astronomik hesaplamalara 100% zıt konustuğu görülmektedir.

Fazilet Takvimi ve bu hususta ehli sünnet ulemasının beyanatını kaynak olarak kullanan takvimler doğrudur. Diğerleri ise müslümanların ibadeti ile uğraşmaktan başka birşey değildir. Müslüman ibadetinin kıymetini bilmeli ve boşa harcatmamalı. Usul ilminde vakti girmeden kılınan namazın kabul olmayacağı ve bunun özrünün olmadığı açıkca belirtilmiştir.

Selam ve dua ile..

Yatsı Namazı niye çok geç oluyor? yorumları

  • Image Description
    abdulkadir36
    23.05.2007

    Efendim ilk olarak ta seksenlerde cok tartisma konusu olan bir mevzuyu gündeme getirenlerin maksatlarinin ne oldugunu bilemem...
    ancak 1980 lerde Avrupadaki tartistigi en önemli üc mesele vardi...

    1.Hilal meselesi...
    2.Faiz meselesi..
    3.Yatsi namazi meselesi...

    konu ücüncüsü oldugu icin o zamandan kalma fikirlerimi paylasmak istiyorum...
    konuyu daha iyi anlamaniz icin..Mevcud hesaplara göre Avrupanin bazi yerlerinde temmuz ve Agustos aylarinda Yatsi vakti girmemektedir..yani yukaridaki anlatilan kizillik kaybolmadan..safak atmaktadir...dolayisiyla yatsi namazi vakti girmemektedir..
    Sorun buradan baslamisti..Ve Bir Cemaat YATSI NAMAZLARINI KILMIYORLARDI bu tarihlerde ve belli yerlerde..
    Simdi soru suydu..Buralardaki insanalr yani namaz vaktilerinin tam tahakkuk etmedigi yerlerdeki insanlar
    4 VAKIT mi kilacaklar..
    ve Dört vakit kiliniyordu belli kisiler tarafindan...
    Efendim yukaridaki yazi belliki düsmanlik duygulariyla ve cokda subjektif yazilmistir ve belli bir camaatin ismi verilerek iftira edilmistir...
    oysaki 1983 de Brükselde yapilan bizim DIYANET islerininde organizede bulundugu toplantidan cikan karar Bütün AVRUPADA YATSI NEMAZLARI AKSAM NAMAZINDAN 1 SAAT 20 DAKIKA sonra kilinacaktir meselenin özü burdadir..AYRICA VAHHABILIKLEDE bir ilgisi yoktur..su denilebilir DIYANETIN de icerisinde bulundugu bu insanalr ictihat edebilirlermi bu basak bir konudur..
    Simdi efendim Türkiyede en hizli Mezhepcilik yapan Türkiye gazetesi ve ona bagli gurubunda takvimi ayniydi..
    Yani sadece "Fazilet" takvimi buna uymadi ve dediginde diretti..Simdi efendim bütün Cemaatler "Fazilet" haric yukaridaki takvimi kullandile bu YILA KADAR..
    BU YIL DIYANET Takvimini degistirdi..14 yil aradan sonra..
    Sebebini bilmiyorum....
    ancak konu uzamasin diye burada kesiyorum..
    yukaridaki arkadastanda bir aciklama bekliyorum..

  • Image Description
    panzehir
    28.05.2007

    Sevgili kardesim, yüce kitabimiz kurani kerimi acip okusaydiniz bu kadar kendinizden emin konusamazdiniz. Namazlar yüce kitabimizda vakte göre farz kilinmistir.

    17:78 - Güneşin batıya kaymasından, gecenin karanlığına kadar (belirli vakitlerde) gereği üzere namazı kıl, bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazında, gece ve gündüz melekleri hazır bulunur.
    17:79 - Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsus bir nafile olmak üzere uykudan kalk, Kur'ân ile teheccüd namazı kıl, Rabbinin seni bir makam-ı mahmuda (şefaat makamına) göndermesi kesindir.

    isra suresinde görüyorsun. Ayeti celileler vakte göre ne zaman kilacagini bildirir. namazin disindan farzlarindan biri vakittir. Vakit girmeden bir namaz kilinsa o namaz kilinmamis hükmündedir. farziyeti üzerinizden düsmez.

    diyanet bu konuda büyük bir manevi mesuliyet altina girmis bir cok müslümanin vabalini yüklenmistir.

  • Image Description
    abdulkadir36
    13.10.2007

    Bakiniz yaziyi okuyarak cevap verseydiniz cok memnun olurdum...farkindaysaniz ben yukaridaki yazimda kesin bir karara varici bir kelime sarfetmedim...olan hadiseyi anlattim,ben bestir dörttür demedim,
    siz bu sitede yayinlanan"kurani kafalarina göre yorumlayanlarin" neresindesiniz....bu konuda mezhep imamlarinin..önceki alimlerin ve sonradan gelen alimlerin degerlendirmeleri vardirki konu ile alakali birde deccal hadisi vardir orada Hz.Ali efendimizin bu konuyla alaki sorulari vardir...Ben Ayet ve hadis yorumculugunu size havale ederek ben konuya dönmek istiyorum...
    DIYANET in simdiki namaz vakitlerinde evet bir degisiklik var ama AVRUPANIN bazi yerlerinde BAZI zamanalr DÖRT vakit kilinacak diye bir ibare veya bir degerlendirme varmi ? varsa yaziniz...
    ayrica ben elestirimde,konu bahane edilerek bir cemaate haksizca yüklenildiginden bahsettim...
    Degerlendirmelerinizi HAKKANIYET cercevesinde yapmanizi kardeslik görevi olarak size hatirlatirim...
    yoksa baris diye savasanlar gibi ,sizde "zehirli" fikirlere karsi ayni tutumumu sergiliyorsunuz...
    yanlis anlasilmamak dilegiyle....

  • Image Description
    panzehir
    14.10.2007

    Dört vakit kilinacaktir ibaresi yanlis anlatim olur. Ifadenin dogru sekli söyledir. Avrupanin bazi yerlerinde yaz ayi dönemin bir kisminda yatsi namazi vakti girmemektedir. 12 yasindaki cocuga sorsaniz namazin farzi kactir deseniz hemen atlar ve derki 6 si icinden 6 si disindan 12 dir. Azcik ilmihal bilgisi olan bu 12 farzdan biri gercekelsmeden namaz olmadigini da bilir.

    Vakti girmeden iftar acarsan ne olur? Oruc bozulur. Vakit bittigi halde hala imsak bitmedi diye yemek yersen ne olur oruc gider. Bunlarin hepsi fikih kitaplarinda fetvalari ile mevcut.

    Simdi bu kadar gercek ortada dururken vakti bilimsel olarakta girmemis yatsi saatleri icin namaz tayin etmek ve o namazin kilinmasi farz midir? Peki bu vakti tayin edebilmek icin iftar ve imsak saatleri ileri ve geriye almak sureti ile oynayip müslümanlarin oruclarini bozdurmak caiz midir?

    Sizde ifade etmissiniz ki bunlarin tartismaalri yapildi diye. ve Fazilet takvimi bu konuda yüzyillardir kullanilan usullerde direnip digerlerine uymadigini da belirtmissiniz. Vakti girmeyen bir namaza saat tayin edip müslümanlara gayri ilmi uygulamaya zorlamakla kuranda namaz vakitleri 3'tür gibi tartismalari yapmakta bir diasporanin ürünü olsa gerektir. Görünüste farkli kurumlar dillendirsede temelde ayni güclerin fitne ve fesat cikarmak icin uyguladiklari farkli bir yöntem olsa gerek. Acaba 80'li yillardaki bu tartismalara kim ortaya atti? Hangi ilmi kaynaklara dayanarak ortaya atti? Belgeleri neler? ilk kimler destek cikti?

    Yoksa birileri madem biz bunlari namazlarindan edemiyoruz o halde öyle bir fitne sokariz ki namazlarini sakata düsürürüz diye plan ve program yaparak mi hareket etti? Yoksa derinlerde gizli hesaplar mi var? En temel ibadetimizde bile bilincli olarak birileri tarafindan ihtilafa yol acmak icin 80'li yillarda dalavereler mi cevrildi?

    Bunun cevabini ögrenebilmek icin o yillarda bu uygulamalari yapanlarin 2000 li yillarda ne gibi uygulamalara imzalar attiklari. ne gibi fetvalar verdiklerine bakmak yeterli olacaktir...

    Gelelim diger bir mevzuya. Örnegin abdestin farzlarinda kollari ve ayaklari yikamak farzdir. Peki kolunun birini yitirmis ya da ayagini yitirmis bir kisi bunu yapmak farz diye olmiyan kollarini nasil yikayacak? Özürlü bir kisi kollarini yikayamiyor diye abdestin farzini 3'emi indirecegiz. kimilerine göre abdestin farzi 3'tür mü diyecegiz. Bunun fetvasi yüzyillar önce osmanli zamaninda verilmis. Bu hala tartisma mevzusu bile olmamali.

    Selam sevgi ve dua ile

  • Image Description
    memo06
    20.05.2008

    Selamün aleyküm!

    benim bir sorum olacak.

    Ben uzun zamandir avusturyada (viyana) yasiyorum. biz ailecek Fazilet Takvimine uyuyoruz. fakat is yerinde arkadaslar diyanet ve milli görüs takvimlerine namaz vakitlerinde uymaktadirlar.

    Bu sene Diyanet takvimlerinde bir degisiklige gitti ve yatsi vaktini vesaire ileriye aldi. Fazilet takvimine baya yaklasti, bunun üzerine tabi olarak insanlar sormaya basladi.

    simdiye kadar kildimiz namazlar ne olacak seklinde?
    benim sorum su olacak insanlar bunu bildigi ve görüdü halde namazlarini tekrar kilmalari (kaza) gerekirmi?
    bence bunu bildikleri icin mesul duruma düsüyorlar, ve bile bile sucun sadece takvimi yapanlarda buluyorlar.

    lütfen bu konuda bilgisi olan birisi cevap yazsin.

    selamlarimla

    Mehmet

  • Image Description
    hemedani
    02.09.2009

    Arzı, yani enlemi 49 derece 30 dakikanın üzerinde olan yerlerde bazı günler güneş, battıktan sonra gece yarısına kadar ufuktan -17 dereceye kadar alçalamaz.
    Bu durumda batı ufkunda tan hâdisesi bitmeden yani ufuktaki kızıllık kaybolup tam karanlık basmadan (akşam namazı vakti çıkmadan) güneş, gece yarısı hattını geçip tekrar doğu ufkuna doğru yükselmeye başlar. Yâni şafak hâli gece yarısı hattına kadar devam eder. Bu yerlerde fecr-i sâdık (sabah namazı vakti), gece yarısından sonra başlar, güneşin doğuşuna kadar devam eder ve akabinde güneş doğar. Bu durumda yatsı vakti taayyün etmemiş olur.
    Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak;
    Güneş battıktan sonra ufuktaki kızıllık kaybolmayıp gece yarısı vaktine kadar şafak hâli bulunduğundan, bu vakit akşam namazının vaktidir.
    Gece yarısından güneş doğuncaya kadar fecr-i sâdık hâli devam ettiğinden, bu vakit de sabah namazının vaktidir.
    Vaktin taayyün etmemesi sebebiyle, bu yerler için yurt dışı takvimlerimizde herhangi bir vakit konulmamıştır.
    Burada, yatsı vaktinin taayyün etmediği günlerde, akşamın son vaktinin nasıl tespit edileceği hususunu izaha çalışalım:
    Yatsı vaktinin taayyün etmediği günlerde, akşam namazı vakti çıkınca sabah namazı vakti girmektedir.Takvimlerde ise sadece taayyün eden vakitlerin giriş saatleri gösterilmekte ve bir vaktin çıkış saatinin bilinebilmesi için ondan sonraki vaktin giriş saatine bakılması gerekmektedir.
    Binâenaleyh bu günler için akşam namazı vaktinin sonu olarak; imsak vakti (saati) esas alınacaktır.
    Vakit, namazın şartı olduğu gibi vücûbunun da sebebidir. Binâenaleyh bir yerde namaz vakitlerinden biri veya birkaçı tahakkuk etmez ise, o vakitlere ait olan namazlar, o yer ahâlisine farz olmamış olur. Dolayısıyla, o yerdeki Müslümanlar, vakti girmediği için kılamadıkları namazdan mesûl olmazlar.
    Yatsı vaktinin taayyün etmediği yerlerde, Hanefî mezhebine göre amel etmek isteyen Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz; yatsı ve terâvih kılmamaktan ibarettir. Zira bizim ilmî ve îtikadî kanaatimiz budur.
    Yatsı namazını, vaktinin olmamasına rağmen mutlaka kılmak isteyen Hanefî Müslümanlara ise;
    �=Üzerime farz olup, sâkıt olmayan en sonki yatsı namazına diye niyet ederek kılmalarını tavsiye ederiz. Nitekim asırlardan beri cuma günleri de cumanın şartı bulunmaması ihtimaline mebnî, cuma namazından sonra ayrıca zuhr-i ahîr (en sonki öğle namazı)e niyet edilerek namaz kılındığı gibi...
    Arzı (enlemi) 47 derece 30 dakikanın üzerinde olan yerlerde, yatsı vakti taayyün ettiği halde çok kısa sürdüğü zamanlar da olabilmektedir. Bilhassa bu gibi yerlerde Müslümanların, yatsı vakti girer girmez hemen namazlarını kılmalarını, hatta vaktin çıkması tehlikesine karşı îcabında sadece yatsının farzı ile vitir namazını edâ etmelerini tavsiye ederiz.

  • Image Description
    hemedani
    02.09.2009

    Arzı, yani enlemi 49 derece 30 dakikanın üzerinde olan yerlerde bazı günler güneş, battıktan sonra gece yarısına kadar ufuktan -17 dereceye kadar alçalamaz.
    Bu durumda batı ufkunda tan hâdisesi bitmeden yani ufuktaki kızıllık kaybolup tam karanlık basmadan (akşam namazı vakti çıkmadan) güneş, gece yarısı hattını geçip tekrar doğu ufkuna doğru yükselmeye başlar. Yâni şafak hâli gece yarısı hattına kadar devam eder. Bu yerlerde fecr-i sâdık (sabah namazı vakti), gece yarısından sonra başlar, güneşin doğuşuna kadar devam eder ve akabinde güneş doğar. Bu durumda yatsı vakti taayyün etmemiş olur.
    Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak;
    Güneş battıktan sonra ufuktaki kızıllık kaybolmayıp gece yarısı vaktine kadar şafak hâli bulunduğundan, bu vakit akşam namazının vaktidir.
    Gece yarısından güneş doğuncaya kadar fecr-i sâdık hâli devam ettiğinden, bu vakit de sabah namazının vaktidir.
    Vaktin taayyün etmemesi sebebiyle, bu yerler için �yurt dışı takvimlerimizde� herhangi bir vakit konulmamıştır.
    Burada, yatsı vaktinin taayyün etmediği günlerde, akşamın son vaktinin nasıl tespit edileceği hususunu izaha çalışalım:
    Yatsı vaktinin taayyün etmediği günlerde, akşam namazı vakti çıkınca sabah namazı vakti girmektedir.Takvimlerde ise sadece taayyün eden vakitlerin giriş saatleri gösterilmekte ve bir vaktin çıkış saatinin bilinebilmesi için ondan sonraki vaktin giriş saatine bakılması gerekmektedir.
    Binâenaleyh bu günler için akşam namazı vaktinin sonu olarak; imsak vakti (saati) esas alınacaktır.
    Vakit, namazın şartı olduğu gibi vücûbunun da sebebidir. Binâenaleyh bir yerde namaz vakitlerinden biri veya birkaçı tahakkuk etmez ise, o vakitlere ait olan namazlar, o yer ahâlisine farz olmamış olur. Dolayısıyla, o yerdeki Müslümanlar, vakti girmediği için kılamadıkları namazdan mesûl olmazlar.
    Yatsı vaktinin taayyün etmediği yerlerde, Hanefî mezhebine göre amel etmek isteyen Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz; yatsı ve terâvih kılmamaktan ibarettir. Zira bizim ilmî ve îtikadî kanaatimiz budur.
    Yatsı namazını, vaktinin olmamasına rağmen mutlaka kılmak isteyen Hanefî Müslümanlara ise;
    �Üzerime farz olup, sâkıt olmayan en sonki yatsı namazına� diye niyet ederek kılmalarını tavsiye ederiz. Nitekim asırlardan beri cuma günleri de cumanın şartı bulunmaması ihtimaline mebnî, cuma namazından sonra ayrıca zuhr-i ahîr (en sonki öğle namazı)�e niyet edilerek namaz kılındığı gibi...
    Arzı (enlemi) 47 derece 30 dakikanın üzerinde olan yerlerde, yatsı vakti taayyün ettiği halde çok kısa sürdüğü zamanlar da olabilmektedir. Bilhassa bu gibi yerlerde Müslümanların, yatsı vakti girer girmez hemen namazlarını kılmalarını, hatta vaktin çıkması tehlikesine karşı îcabında sadece yatsının farzı ile vitir namazını edâ etmelerini tavsiye ederiz.

  • Image Description
    ibnu humam
    03.06.2011

    Konunun tekrar gundeme geldiginden dolayi bu mevzuya deginmek istiyorum.
    Arkadas diyor ki :
    Imâm-ı Azam (-19°) der, İmameyn ise (-17°) der. -17 der

    Ben sorayim Imam'dan hangi kitapta 19° dedigi kayitlidir bana soylermisiniz!!!
    Zira nakiller zahirrivaye kitaplardan olmasi gerek...
    Safaki ebyaz ve Sefaki ehmer meselesinden baska oyle bir konu geçmemektedir.

    Konu ise modern hesap babinda takribi bir yaklasimla tahmin edilmistir.

    Imam ile imameyn arasinda fark oldugu kesindir.

    Ancak niçin aralarindaki fark 16° ile 18° derece olmiyorda 17° ile 19° oluyor?, birisini otekisini tercih hakki kimindir acaba?

  • Image Description
    hanci
    04.06.2011

    Gazi Ahmed Muhtar Paşa'nın (1839-1919) "Riyadu'l-Muhtarı" isimli eserde bu mevzuda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu konular hem fıkhi hem astronomik bir mesele. Yani ilmi ve teknik..

    Yatsı için 16-17 dereceyi esas alan âlim ve râsıdlar olmaya evet var. İmsak için de bazıları 18 dereceyi esas almakla birlikte, Cumhurun kavli; yatsıda 17, imsakta 19 derecedir. Bu kriterler, fıkhi eserlerde belirtilen vakitlerin emaresiyle paraleldir, tenakuz söz konusu değildir.

    Kısacası Ehl-i Sünnet âlim ve astronomlarının neredeyse ittifak halinde oldukları bu dereceler, aynı zamanda ümmet arasında adeta mürekkep icma halini almış, diğer görüşler ise şaz olarak kalmıştır.

  • Image Description
    misafir
    01.01.2012

    yha böle deil mesela atıyorum sabah namazının ara oturuşunda tek etteyatü okunur akşam namazında sübanekeden sonra okunur

  • Image Description
    misafir
    17.01.2012

    Ben sunu merak ediyorum o dediginiz "Riyadu'l Muhtar" kitabindan baska imami azamin 19° derece ve imameynin 17°rivayet ettiklerin baska kaynaklari varmi? Yoksa sadece ondami var ve rivayet edildiyse niye baska kitablarda bunlar yok?

  • Image Description
    misafirAtmacaremzi
    17.03.2012

    es,al Rahmetli Mustafa efe Hoca efendiye 1983 Senesinde bu meseleyi Soran Bir Müslümana eski Kirikkale Müftüsü,Fetevayi Hindiyyenin Mütercimi Mustafa Efe Hoca efendi ne cevap vermis merak edenler Youtube den Hoca efendinin Kendi sesinden dinleyebilirler es,al

  • Image Description
    yazık
    18.03.2012

    Mustafa efe Hoca tamamen tarikatçılık yapmış. ideolojik bir fetva vermeye kalkmış..

    Namazın farzları açık ve nettir. VAKİT girmeden namaz kılınamaz. Farz değildir. kılınan namaz nafiledir.

    Bu adam kutuplarda ramazan orucu da tutulur diyecek kadar haddine aşmış. yazık..

    onun yaptığı tercümeyi de güvenilmez..

  • Image Description
    misafir
    11.07.2013

    Kişileri ve kurumlari karalayarak namaz yorumu yapilamaz.milli gorus araplara uyarmis.siz namazinizi ister 12 de ister und1 kilin kimseyi ilgilendirmez.isterseniz kuranda yazan 5 vakit yerine 4 kilin ayete de yorum yapin kolu kafasi yokmus.gibi islwmin ayetleri kafaniza gore yorumlark3n milligorusten ne istiyorsunuz.ayet te hacca gitmek tum inswnlara farz onada bir yorum ekleyip ayeti kwfaya gore yorumlayip kwdinlarinizi hwcca goturmuyorsunuz.simdi nerden buldugunuz belli d3gil eylem boylam 1400 yil once imam i azam d3mis ee fecr hakkinda eylem boylam yokmu diger namazlarda yokmu.suleymancilar imami azamw uyuyorda killigorus ve diyanet papa yami uyuyor.onlarin camileri de dans mi ickimi var.yoksa kuranmi var.onlardan para toplarke h3psi c3nnetlik oluyorlar ama isinize gelmeyince arapmis.o milligorus gazzeye yardim goturdi siz neden goturmediniz islam icin hizmet ediyorlar siz de swdece teskilat icin hizmet mi ediyorsunuz.o milligorus ten gel3n tayyip kef3n giyip islami yayma mucedelesi veriyor.3 milyon ilkokul ogr3ncisi onun sayesinde peygamberimizin hayatini ve kurani ogr3niyor.imamhatiplere genelkurmay baskani olwbilir diye kanunda cikardi.davasindan islamda taviz verm3d3n yavas yavas devam ediyor.sizin gibi din dusmani ecevit ve bayka aoy vermiyor milligorus.din dusmani chp nin pesinde gitmiyor.namazinizi kacta kilarsaniz kilin hwngi boylwmda ama kisileri ve kurumlari karalamadan kilin.he4kes namazini allah icin kilar milligoruste diyanetteve yorum yapamadan ayete 5 vakit kilar.kadininada allah emri diye hacca goturur.kafasindan birsey uydurmaz ALLAH KURAN DA NEDERSE ONU YAPAR AYETE YORUM YAPAMAZ.YAPILAMAZ.Kisilerin soyledigine yorum yapilir..

  • Image Description
    temel
    17.07.2013

    farkındamısınız

    "isterseniz kuranda yazan 5 vakit yerine 4 kilin" derken bir gerçeği kendi dilinizle ortaya koyuyorsunuz.. 5 VAKİT !!! peki vakit girmiyorsa ne yapmalı? namazın farz olmasının şartı vaktin girmesidir..

    vakti girmeden kılınan namaaz kabul olmaz.. bunlar en temel fıkhi meselelerdir.