Hiçbir âlim, musikiye mubah dememiştir

Dün musikinin, çalgıların haram olduğunu âyet ve hadislerle bildirmiştik. Bugün de âlimlerden örnekler veriyoruz:

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: İmam-ı Zıyaeddin-i Şami, Mültekıt kitabında, (Hiçbir âlim, teganniye mubah dememiştir) buyurdu. (1/266)
Kur’an-ı kerimi musiki perdelerine uydurarak okumak haramdır. (Bezzâziyye)
Çalgı çalmanın haram olduğu, icma ile bildirildi. (Makamat-ı Mazheriyye)
Çalgı çalarak veya oyun arasında Kur’an okuyan kâfir olur. (Tergib-üs-salât)
Şimdiki tarikatçıların yaptıkları gibi, dönmek, dümbelek, ney, saz çalmak haramdır. (Tahtavi şerhi)

Teganni ile okuyan bir imamın arkasında kılınan namazın iadesi gerekir. (Halebi)
Teganni haramdır. (Tıbb-ün-nebevi)

Burhaneddin-i Mergınâni buyurdu ki: Kur’an-ı kerimi teganni ile okuyan hafıza, ne güzel okudun diyen kimsenin imanı gider. Tecdid-i iman gerekir. Kuhistâni de, böyle yazmaktadır. (Dürr-ül-müntekâ)

İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: Eğlence veya para kazanmak için başkalarına şarkı söylemek, sözbirliği ile haramdır. Çalgı ile raks etmek büyük günahtır. Sıkıntısını gidermek için kendi kendine şarkı söylemek günah değildir. Çalgı olarak, yalnız kadınların düğünlerde def çalması câizdir. (R. Muhtar)

Fısk ve içki içilen yerlerde çalgı çalmak ve bunu dinlemek haramdır. Resulullah çobanın kavalını işitince, parmakları ile mübarek kulaklarını kapadı ise de, yanında bulunan Abdullah bin Ömer’e kulaklarını kapamasını emretmedi. Bu da, geçerken duymanın haram olmadığını göstermektedir. Çalgıyı, içki, oyun ve kadın bulunan yerlerde keyif için çalmak haramdır. Düğünlerde def çalmak hadis-i şerifte emredildi. Bayramda, savaşta, hac yolunda ve askerlikte davul ve benzeri âletleri çalmak caizdir. Sahurda, düğünlerde davul çalmak da caizdir. [Okullarda, milli ve siyasi toplantılarda bando, mızıka, mehter marşı çalmak câizdir.] (Hadika)

Def, tanbur ve her çeşit çalgıyı evinde, dükkanında bulundurmak, kendisi kullanmasa bile, satmak, hediye etmek, ariyet veya kiraya vermek günahtır. (Berika)

Tasavvuf müziği diye bir şey yoktur. Müzik, nefsin gıdası, ruhun zehiridir, kalbi karartır. (Dürr-ül mearif)

İlahileri çalgı ile, ney çalarak okumak bid’attir. Harama helal diyen ve haramı ibadete karıştıran kâfir olur.

Resulullah efendimizin geldiği bir evde, küçük zenci kızları [cariyeler] def çalıp şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı bırakıp, Resulullahı övmeye başladılar. Resulullah efendimiz, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin. Beni övmek [mevlid, ilahi] ibadettir. Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu. (K. Saadet)
Her çeşit çalgı dinlemek haramdır. (Fetava-i Bezzaziyye, Hadika, Ahlâk-ı alaiyye)
Müzik bütün dinlerde büyük günahtır. (Dürr-ül-münteka)

İncil’in yasakladığı müziği, sonradan papazlar Hıristiyanlığa soktu. (Mevahib-i ledünniye şerhi Zerkani)

Müzik kelimesi, yunanlıların büyük putları olan Zeüs’ün kızları sayılan Mousa (Müz) denilen 9 heykelin adından hasıl olmaktadır. Bozuk dinler, kalbleri ve ruhları besleyemediği için, müziğin, her çeşit çalgı sesinin nefslere hoş gelmesi, nefsleri beslemesi ruhani tesir sanıldı. Bugünkü batı müziği, kilise müziğinden doğdu. Şimdi yeryüzünü kaplayan bozuk dinlerin hemen hepsinde, müzik, ibadet halini almıştır. Müzik ile, her çeşit çalgı ile nefsler keyiflenmekte, şehvani, hayvani arzular kuvvetlenmektedir. Ruhun gıdası olan, kalbleri temizleyen ve nefsleri ezip, haramlara olan arzularını yok eden, ilahi ibadetler unutulmaktadır. Müzik, her çeşit çalgı, insanları, alkolikler ve morfinmanlar gibi gaflet içinde, uyuşuk yaşatmaktadır. Böylece, nefsleri azdırarak, sonsuz saadetten mahrum kalmasına sebep olmaktadır. İslam dini, insanları bu felaketten korumuştur. (S. Ebediyye) [Yarın bir Rus yazarının müzik hakkındaki ilginç tespitleri]


21052003

Hiçbir âlim, musikiye mubah dememiştir yorumları

  • Image Description
    Bosnalı
    14.06.2009

    İmam-ı Gazali bu görüşlerin hepsini toplayarak bir sonuç çıkarmış ve müzik için; Haram, mekruh ve mübah demiştir. Hangi şartlarda olduğunu da açıklamıştır. Siz, hiç bir alim "Mübah" dememiştir, diyorsunuz. Bu konuyu açıklar mısınız?
    Ayrıca, Efendimiz düğünlerde "def" çalınmasına müsade etmiştir.
    Ayrıca, Osmanlı devleti de 600 yıl, Mehter Marşını kullanmıştır. Davuldan zurnaya neredeyse tüm çalgılar var.
    Gerçekten Müzik konusu net açıklanmıyor. Bir kısım ya dini yaşanmaz hale getirmek istiyor ya da netsiz bırakarak insanları şüpheye sevkediyor. Bu hadisleri asmışsınız. Ya Efendimizin düğünlerde izin vermesine ne diyeceksiniz? Ya da İmam-ı Gazali'nin Müubah diyip yaptığı açıklamaya?
    ...
    Bir grüşünüz var ve bu görüşü doğrulayan delilleri asıyor ama karşıt delilleri asmıyor iseniz samimi olamazsınız. Ya karşıt görüşleri de asın ya da onların yanlışı varsa gösterin.

  • Image Description
    mehmet
    03.01.2012

    "sima" yani çalgısız nağmeli söylemeyi "müzik" olarak tercüme eden bazı din cahilleri(artniyetli emek belki suizan olur) yüzünden müzik helal sayılır olmuş. İmam Gazali hazretlerinin eserlerinin aslına bakın bakalım "sima"mı bildirilmiş yoksa "müzik"mi?
    Hayırlı günler dilerim

  • Image Description
    mehmet
    03.01.2012

    "Sima" kelimesini "müzik" diye cahilce tercüme edenler yüzünden zannedilmişki İmam Gazali hazretleri müziğe helal demiş! Kitapların orjinalinden bak kardeşim ne yazıyor? Cahil tercümanların kurbanı olma..