Kırkıncı ve Elliikinci Gece

Bazı yerlerde ölen kimsenin kırkıncı ve elliikinci gecesi hesap edilip o gece mevlit okutulmaktadır.

İslâm'da ölen bir mümin için okunan Kur'an-ı Kerim, yapılan dua ve verilecek sadakanın faydası vardır. Ancak yedinci, kırkıncı ve elliikinci gecenin bir manası ve İslâmi kaynağı yoktur. Okunacak Kur'an-ı Kerim her gün her gece okunabilinir. Bu İslâm'a sokulan bidatlardandır. Bidatı uygulamanın faydası yoktur. (1)

Kısmetin Kapanması

Kısmetin kapanması diye bir şey yoktur. Takdiri ilahi vardır. Ve insan kendi geleceğini bir ölçüde kendi belirler. Allah: "Başınıza gelen kötü durumlar sizin yaptıklarınız sebebiyledir" diyor. Yani insanın yapıp ettikleri kendi geleceğinde etkilidir. Ama bazen de Allah sırf bir imtihan olarak sıkıntılar verebilir. Biz bilemeyiz, belki de bunlar bizim bazı günahlarımızın silinmesi içindir ve bizim aleyhimize değil de lehimizedirler. Mesela Hz. Peygamberimizin başına gelen belaları düşünelim; onun bir günahı ve bir hatası yoktu ama onun için bunlar yine de oldu.

Allah onu seviyor ve istiyor ki öbür alemde derecesi yüksek olsun diye anlamalıyız. Çünkü oradaki yüksek dereceler hep buradaki durumla ilgilidir ve bir adamın o derecelere ulaşacak varlığı, ibadeti vs olmayabilir. İşte bu durumda Allah bunu menfi/negatif ibadetler denen sıkıntılar, bela ve musibetlerle tamamlamış olabilir. Bütün bunların hangisi için sonucun böyle olduğunu biz bilemeyiz ve onun için de bizim, bize düşeni yapmamız ve durumumuzu düzeltmemiz gerekir.

Mesela çokça istiğfar etmeli ve Allahtan af dilemeliyiz. bazı engelleri bu kaldırır. Sonra çokça "Lahavle vela kuvvete illa billahil aliyyil azîm" demeliyiz. Manasını düşünerek bunu çok söylemeliyiz. Böylece her türlü güç ve kuvvetin kaynağının Allah olduğuna inandığımızı Ona ispat etmeliyiz. Kısmeti kim hangi güçle kapatabilir ki? İbadetlerimizde eksiklik bırakmamalıyız. Çokça sadaka ve yardım yapmalıyız.

Pek çok sıkıntıyı bunların gidereceğini ben tecrübelerimle kesinlikle biliyorum. Şunu da hatırlamalıyız ki Allah (cc): "Kim Allaha karşı takvalı olursa Allah ona mutlaka bir çıkış yolu verir ve onu hiç ummadığı yerlerden rızıklandırır" buyuruyor. Ayrıca, çok dua da etmeliyiz. (2)

Kaynaklar:
1) Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN
2) Sorular Cevaplar, Faruk Beşer