Film
İyi 'hoca' yalnızca Nasreddin Hoca
Türk sinemasında din yıllar boyunca şekilden şekile girdi; görmezden gelindi, itildi kakıldı, tahta oturtuldu… Son yıllarda çekilen filmlerde ise dinî temalara alaka arttı. Peki, yönetmenlerin yaklaşımı eskiye nazaran ne kadar farklılaştı?
Umut, Antalya’da kendi hâlinde yaşayan bir gençtir. Kız arkadaşı ve ailesiyle sıradan ilişkileri vardır. Onun hayatındaki kırılma süreci İstanbul Üniversitesi’ni kazanmasıyla başlar. İlk etapta her şey normaldir. Okula kaydını yaptırır ve kantindeki ilanlara bakarak kalacak ev arar. Öğrenci evlerini de bu vesileyle tanır. Fakat yaşamaya başladığı evdeki mistik ve doğaüstü olaylar zamanla hayata bakışını değiştirir.
Çevresindeki ağabeylerin de etkisiyle gün geçtikçe ibadetler ve ritüellerle örülü bir dinî hayatı benimser. Başlangıçta her şey normaldir. Fakat değişiminin şiddeti gün geçtikçe artar ve Umut radikalleşmeye başlar. Bu dönüşüm onu ailesi ve çevresinden yavaş yavaş uzaklaştırır, kız arkadaşıyla arası bozulur. Gittikçe fundamentalist bir kimliğe bürünür. Umut için son durak, bir intihar eylemcisi olmaktır….
Süpermen Bir Yahudi mi?
Ahmet Hakan 23 Temmuz 2006 tarihli yazısında Süpermen filmi ile ilgili eleştirilerini yaparken filmin dini kavramlar içerdiğinden dem vurarak “Antilaik” bir film olduğu yorumunu yapmış.
Bu yoruma tümüyle katılıyorum. Filmdeki bir çok replik ve anlatımdaki semboller bu iddiayı doğrulayacak yönde. Bense bir adım daha ileri giderek Süpermen’in dini hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum.